اقتصادی

مراحل صادرات زعفران

مراحل صادرات زعفران

ایران در حال حاضر حدود 90% زعفران جهان را تولید و تامین می‌کند، اما متاسفانه با وجود این ظرفیت بالا هنوز در زمینه بسته‌بندی استاندارد برای صادرات ضعف داریم.
از طرفی با ظهور زعفران تقلبی در بازار ایران به‌واسطه دلالان و کشورهای همسایه، کمی اعتبار جهانی ما خدشه‌دار شده است.
درصورتی‌که پیش از این مسائل، زعفران قائنات مشهد به‌عنوان بهترین کیفیت زعفران از نظر رنگ، عطر و طعم، جایگاه ویژه‌ای در جهان داشت.
زعفران قائنات در شهر قائن از استان خراسان جنوبی کشت می‌شود.
از 700 سال پیش که کشت زعفران در ایران باستان شروع شد، شهرهای مختلف منطقه خراسان در این زمینه پیشرو بودند.
تقریبا دو‌ سوم زعفران صادراتی ایرانی از استان خراسان تامین می‌شود و شغل اصلی اکثر مردم ساکن آن کشت و برداشت گیاه زعفران است.
راه حل همه مشکلات ما در زمینه صادرات زعفران، با تلاش بیشتر برای ارائه یک بسته‌بندی استاندارد و رعایت اصول جهانی صادرات به سرعت رفع می‌شود که خوشبختانه طی سال‌های گذشته قدم‌های مثبتی در این زمینه برداشته شده است.
با این وجود هنوز هم کشورهای اسپانیا، امارات و افغانستان بخش زیادی از زعفران تولیدی ما را به‌کمک دلالان و تجار غیر حرفه‌ای، به‌صورت فله‌ای یا حتی به‌صورت بسته‌بندی خریداری می‌کنند و با بسته‌بندی جدیدی به نام کشور خود به کشورهای دیگر صادر می‌کنند.
اما واقعا چرا هیچ نظارتی در این زمینه وجود ندارد؟ در ادامه می‌توانید با مشکلات اصلی صادرات طلای سرخ ایران،استانداردهای لازم برای صادرات زعفران و راه حل‌های لازم برای رفع آن‌ها آشنا شوید.

امروزه تجارت جهاني زعفران با عنوان طلاي سرخ، فراگير شده است و بسياري از کشورها اين ادويه باارزش را صادر و یا وارد کشور خود مي‌کنند.
به طور کلی برای شروع صادرات هر نوع کالایی باید مراحل مختلفی را انجام داد.
در این بخش از مجله فروشگاه اینترنتی زعفران بینا با مراحل صادرات زعفران آشنا می شویم.
خرید زعفران صادراتی

1) انتخاب بازار هدف

اولین گام برای شروع هر تجارتی شناخت و انتخاب بازار هدف و مشتریان یا همان متقاضیان آن می باشد.
برای صادرات زعفران نیز این نکته باید مورد توجه باشد که خریدار زعفران شما کیست؟
با جمع آوری اطلاعات، داده ها ارقام و اعداد که در منابع خارجی درباره صادرات واردات و حجم خرید و فروش انواع زعفران در بازار بین المللی منتشر شده می‌توانید مشخص کنید که کدام بازار، پرتقاضا است و شما می‌توانید صادرات را به کدام کشورها انجام دهید.
بر اساس نتیجه گیری کلی که از این داده‌ها به دست می‌آورید، کشور یا کشورهای هدف برای صادرات زعفران را انتخاب می کنید و در حقیقت، بهترین مقصد را برای محصولات زعفران پیدا خواهید کرد.
اگر درک صحیح از بازار زعفران در جهان نداشته باشید، تلاش‌های شما برای صادر کردن به یک کشور بی نتیجه خواهد بود!

کشورهای صادر کننده زعفران:

1 ایران 105 میلیون دلار 44 درصد
2 اسپانیا 70.6 میلیون دلار 30 درصد
3 افغانستان 16.7 میلیون دلار 7.0 درصد
4 فرانسه 8.03 میلیون دلار 3.4 درصد
5 پرتغال 5.95 میلیون دلار 2.5 درصد
6 یونان 5.56 میلیون دلار 2.3 درصد
7 چین 3.9 میلیون دلار 1.6 درصد
8 هنگ‌کنگ 3.63 میلیون دلار 1.5 درصد
9 هلند 3.22 میلیون دلار 1.4 درصد

کشورهای وارد کننده زعفران:

1 اسپانیا 54 میلیون دلار 23 درصد
2 ایتالیا 17.5 میلیون دلار 7.3 درصد
3 امارات متحده عربی 16.8 میلیون دلار 7.0 درصد
4 ایالات متحده آمریکا 16.5 میلیون دلار 6.9 درصد
5 آرژانتین 15.3 میلیون دلار 6.4 درصد
6 هلند 14.9 میلیون دلار 6.2 درصد
7 فرانسه 14 میلیون دلار 5.9 درصد
8 سوئد 11.3 میلیون دلار 4.7 درصد
9 عربستان سعودی 8.84 میلیون دلار 3.7 درصد
10 هنگ‌کنگ 8.31 میلیون دلار 3.5 درصد
11 بریتانیا 6.44 میلیون دلار 2.7 درصد
12 سوئیس 5.57 میلیون دلار 2.3 درصد
13 آلمان 4.87 میلیون دلار 2.0 درصد
14 چین 4.25 میلیون دلار 1.8 درصد
15 کویت 4.1 میلیون دلار 1.7 درصد

2) خرید یا تولید زعفران مرغوب برای صادرات

اکنون زمان آن رسیده است که بهترین و مرغوبترین زعفران را برای صادرات تهیه کنید.
در استان خراسان، مناطق مختلفی در حوزه کشت زعفران فعالیت می کنند.
مرغوب ترین زعفران صادراتی متعلق به شهرستان قائنات در خراسان است.
اگر در حوزه صادرات زعفران تجربه ای ندارید باید قبل از خرید زعفران با انواع آنها آشنا شوید و دقیقاً بدانید که کدام یک از قسمت‌ های گیاه زعفران برای صادرات مناسب تر است.

نوع زعفران تهيه شده براي صادرات بايد داراي ويژگي‌هاي زير باشد که در بازارهاي خارجي قابل قبول است:

  • زعفران بايد شامل ريشه‌هاي بزرگ و بدون شکستگي باشد.
  • توانايي رنگ دهي و عیار زعفران بايد بالاتر از ۲۰۰ باشد.
  • رايحه اي عالي داشته باشد.

مطلب پیشنهادی :
تفاوفت انواع زعفران در چیست؟

3) بسته بندی زعفران

یکی دیگر از عواملی که جزو مراحل صادرات زعفران محسوب می شود در نظر گرفتن یک بسته بندی استاندارد و زیبا برای زعفران است.
فرض می کنیم شما مرغوبترین زعفران را تهیه کرده اید، بازار هدف را هم مشخص نموده اید و اکنون می خواهید زعفران را صادر کنید.
اگر محصولات در بسته بندی زیبا و استاندارد قرار نداشته باشند، مشتری خارجی به هیچ عنوان از شما خرید نمی کند.

بسته بندی های زعفران برای صادرات معمولا کمتر از 30 گرم است و بیشتر از آن صورت نمی گیرد مگر صادرات زعفران به صورت فله که بیشتر در کشور های ثالث نسبت به بسته بندی آن اقدام می شود.

مطلب پیشنهادی :
بسته بندی زعفران صادراتی

4) دریافت گواهی نامه ها، استانداردها، مجوزها و مدارک لازم برای صادرات زعفران

یکی از مهمترین قسمت های مراحل صادرات زعفران، آماده کردن مدارک لازم برای صادرات است.
صادرات انواع زعفران هم مانند صادرات کالاهای دیگر نیاز به کسب مجوزهای لازم دارد.
برای این کار باید گواهی استاندارد و گواهی بهداشت را از مراجع مربوطه برای محصولات دریافت کنید.
شخص صادر کننده باید کارت بازرگانی داشته باشد.
معمولاً شرکت صادرات زعفران با ارائه کارت شرکت و اعزام یک فرد به عنوان نماینده صادرات به همراه وکالت نامه یا معرفی نامه، این کار را انجام می دهند. نماینده شرکت به گمرک مراجعه می کند و مراحل کار صادرات را انجام می دهد.
در این مرحله نیاز دارید که محموله ها را در گمرک ثبت کنید.
ارائه تمام مدارکی که در فوق به آن اشاره کردیم، برای صادرات زعفران الزامی هستند.
محصولات در گمرک ثبت می شوند و فرم های مربوط به صادرات اظهارنامه صادراتی باید تکمیل گردند. فرم مخصوص صادرات انواع زعفران در گمرک شامل جزئیات کامل درباره محصول است. این فرم را باید با دقت کامل کنید و به مسئول مربوطه تحویل دهید.

  • مشخصات فرد صادر کننده زعفران
  • مشخصات فرد اظهارکننده زعفران
  • مشخصات مشتری
  • کشور مبداء
  • کشور مقصد (محل صدور زعفران)
  • مشخصات وسیله حمل و مبدأ بارگیری
  • شرائط معامله
  • تمامی مشخصات کالای صادراتی (زعفران) از جهت نوع و وزن و تعرفه و مقدار یا تعداد آن
  • مشخصات کامل محموله ( که از قبیل بسته ها، سبک و نوع بسته،‌ مقدار، علامت، وزن با ظرف می باشد.)
  • تمامی اقلام هزینه های گمرک
  • اسم گمرک محل تسلیم اظهارنامه و شماره و مشخصات ثبت اظهارنامه در دفتر گمرک محل جهت امضاء و مهر و تاییدیه ی گمرک و مقامات آن.

پس از اینکه مراحل صادرات زعفران و کارهای گمرکی انجام شد، محموله ای که تحویل داده اید با مشخصاتی که در فرم نوشته اید کنترل می شود و صحت آن تایید می گردد.

مشکلات اصلی صادرات زعفران در ایران چیست؟

علاوه‌بر ایران، کشورهایی مثل اسپانیا، افغانستان، هند، یونان، ایتالیا، مراکش و چین نیز جز صادرکنندگان جهانی هستند.
جالب است بدانید که کشوری مثل افغانستان فقط 40% زعفران خود را تولید می‌کند و باقی آن را چه برای مصرف داخلی و چه صادرات از کشور ما تامین می‌کند.

واقعا مشکل کجاست؟

  • اگرچه سازمان تعاونی روستایی با هدف حمایت از تولیدکنندگان و کشاورزان زعفران را می‌خرد و دپو می‌کند، اما به‌نحوی با این کار تاثیر معکوس بر کوتاه کردن دست دلالان و قاچاقچیان دارد.
  • تحریم‌ها و نبود امکانات تبادل بانکی با کشورهای دیگر باعث شده که امکان جلب اعتماد مشتریان خارجی ممکن نشود.
    در نتیجه کشورهایی مثل اسپانیا، امارات و افغانستان از این فرصت سو استفاده می‌کنند و با خرید زعفران باکیفیت ایرانی با حداقل قیمت، اقدام به صادرات آن می‌کنند.
  • افزایش مداوم قیمت ارز باعث شده که ارزش طلای سرخ صادراتی کاهش پیدا کند.
    در گذشته اگر خریدار برای خرید یک کیلو زعفران ۶۰۰۰ دلار پرداخت می‌کرد، حال 300 دلار می‌پردازد و خودش با قیمتی معادل 7000 دلار آن را در بازار جهانی می‌فروشد.
    واقعا چه شرایطی بهتر از این برای دلالان و خریداران خارجی!
  • ضعف در بسته‌بندی‌های زعفران باعث شده که تجار خارجی بلافاصله بعد از خرید طلای سرخ ایرانی ظاهر آن را تغییر دهند و با برند تجاری خود به کشورهای دیگر صادر کنند.
    بهتر است بدانید که کشورهای هند و چین سالانه ۶۰ تن از زعفران ایران را به صورت فله‌ای خریداری می‌کنند و سپس آن را با برند تجاری و بسته‌بندی ویژه خود به کشورهای دیگر صادر می‌کنند.

پس غیر قابل انتظار نیست که بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان در امر صادرات آن جایگاه خاصی در جهان ندارد!
وقتی کشاورز خریدار مناسبی در داخل کشور پیدا نمی‌کند، مطمئنا به فروش فله‌ای به دلالان، قاچاقچیان و خریداران خارجی تن می‌دهد تا محصولش به فروش برسد و از بابت تامین هزینه‌های خود گرفتار نشود.

مطلب پیشنهادی :
انواع بسته بندی زعفران

گرفتن گواهینامه ایزو برای صادرات زعفران ضروری است

درصورتی‌که مسئولین با اختصاص بودجه بتوانند تعداد شرکت‌های صادراتی زعفران را افزایش دهند و از آن‌ها در گرفتن استاندارهای لازم صادرات جهانی حمایت مالی کنند، مطمئنا می‌توانیم کل این حجم تولیدی سالیانه کشور را به گونه‌ای برای صادرات بسته‌بندی کنیم که دیگر خبری از کشورهای واسطه در این میان نباشد.

در زمینه صادرات زعفران دو نکته کلیدی وجود دارد.

  1. اول اینکه زعفران ارائه شده نباید تقلبی و یا خلوص آن کمتر از صددرصد باشد (که این نکته در آزمایشگاه کنترل کیفیت بررسی می‌شود).
  2. نکته دوم این است که کیفیت ظروف صادراتی و بسته‌بندی زعفران باید با استانداردهای بین‌المللی تجارت زعفران تطابق داشته باشد.

اخیرا بسیاری از تولیدکنندگان زعفران برای افزایش وزن رشته‌های آن از شکر، عسل یا چربی در فرآیند آماده‌سازی استفاده می‌کنند.
رشته‌های سرخ‌رنگ و ظریف زعفران، در اصل از کلاله گل گیاه کرکوس ساتیوس (Crocus Sativus) تهیه می‌شوند.
درحالی‌که افراد متقلب به‌کمک رنگ مصنوعی از کلاله گیاهان دیگر مانند ذرت، زعفران تقلبی تهیه می‌کنند.
به‌همین‎ دلیل پس از دم کردن زعفران تقلبی و گذشت زمانی کوتاه، رشته‌ها بی‌رنگ می‌شوند، درحالی‌که رشته‌های زعفران اصل تا آخرین لحظه همچنان رنگ اصلی خود را حفظ می‌کنند. از گذشته معروف بوده است که عطر و طعم عالی و شادی‌آور زعفران باید چیزی شبیه به ترکیب رایحه عسل و یونجه باشد و زعفران هرچه تازه‌تر باشد، عطر آن قوی‌تر است.
درحالی‌که از زعفران تقلبی اصلا نمی‌توان انتظار اندکی عطر و طعم داشت.

به‌همین‌دلیل است که صادرکنندگان زعفران باید استانداردهای لازم برای صادرات زعفران؛گواهینامه ایزو ۳۶۳۲ را از مراجع بین‌المللی برای صادرات طلای سرخ ایرانی به کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپا دریافت کنند.
وجود این گواهینامه از تقلب در تولید زعفران جلوگیری می‌کند و این اطمینان را می‌دهد که زعفران بسته‌بندی شده خلوص صددرصد دارد.
اصولا استاندارد ایزو ۳۶۳۲ همه نکات از بسته‌بندی زعفران که حاوی ماده مضر و خارجی نباشد تا آنالیز رنگ، عطر و طعم زعفران را در بر می‌گیرد.
بنابراین به طور کلی می‌توان گفت که تلاش برای اخذ این گواهینامه، گامی مطمئن برای رقابتی سالم در عرصه صادرات طلای سرخ در جهان است.

استاندارد های لازم صادرات زعفران

ویژگی‌های بسته‌بندی استاندارد زعفران به‌منظور صادرات

مطمئنا سود صادرات زعفران در قالب بسته‌بندی‌های استاندارد و شکیل بسیار بیشتر از فروش فله‌ای آن است.
از نظر کشورهای واردکننده، نوع بسته‌بندی صادراتی زعفران نشان‌دهنده میزان سلامت، اصالت و ارزش آن است. خوشبختانه اخیرا وزارت بهداشت وارد میدان شده و در حال حاضر بیشتر مراحل بسته‌بندی و آماده‌سازی زعفران نیاز به مجوز و تاییدیه از سوی آن دارد.
این مسئله در کنار استاندارد ایزو ۳۶۳۲، به رعایت اصول بهداشتی و استانداردهای داخلی و خارجی برای بسته‌بندی صحیح زعفران تولید شده کمک می‌کند.

مرغوبیت و کیفیت اولیه زعفران پیش از بسته‌بندی از اهمیت زیادی برخوردار است.
به‌همین‌دلیل پس از استخراج و آسیاب شدن کلاله گل زعفران، باید به دور از نور، گرما و رطوبت و در ظرف شیشه‌ای نگهداری شود.
در غیر این صورت به سرعت رنگ، عطر و طعم فوق‌العاده خود را از دست می‌دهد و حتی ممکن است خواص دارویی آن نیز تا حدی از بین برود.
اصولا بسته‌بندی زعفران باید به گونه‌ای باشد که بتواند کیفیت و مرغوبیت زعفران را در بهترین حالت حفظ کند.

در مراحل اولیه اجرای استانداردهای لازم برای صادرات زعفران، باید در ابتدا جنس ظروف بسته‌بندی انتخاب شود.
امروزه انواع مختلفی از ظروف بسته‌بندی از جنس شیشه، فلز، کاغذ، پلاستیک، پلی اتیلن، یو پی وی سی، پلی پروپیلن، فویل، آلومینیوم و چرم در بازار موجود هستند که اکثر آن‌ها خوشبختانه با استانداردهای گواهینامه ایزو ۳۶۳۲ تطابق دارند.

معمولا نوع ظروف بسته‌بندی صادراتی طبق دو اصل، یعنی نوع سلیقه و تمایلات کشورهای واردکننده و میزان تاثیرگذاری آن بر حفظ کیفیت و سلامت زعفران تعیین می‌شود.
در حال حاضر ظروف کریستالی، جعبه‌های چوبی یا فلزی خاتم و انواع بسته‌بندی پاکتی، سه نوع عمده بسته‌بندی زعفران به حساب می‌آیند و طبق تجربه، حفظ کیفیت زعفران در ظروف پلی اتیلن و شیشه‌ای به بهترین نحو انجام می‌شود.
اما با توجه به اینکه در حین صادرات ممکن است ظروف شیشه‌ای آسیب ببینند، ظروف پلی اتیلن کارایی بیشتری دارند.

در کنار فاکتور مهمی مثل جنس بسته، طرح و رنگ آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
ظاهر بسته‌بندی باید به شکلی طراحی شود که سهولت در دسترسی، آسان بودن کار کردن با آن مثل راحت باز شدن و نمایان بودن محتوای درونی بسته‌بندی مورد توجه قرار گیرد.
رنگ بسته‌بندی باید به گونه‎ای باشد که با برند تجاری شرکت تولیدکننده و رنگ سرخ زعفران تطابق داشته باشد.
به‌همین‌دلیل است که اکثرا از رنگ بنفش و قرمز (رنگ‌های زیبای گل زعفران) برای این منظور استفاده می‌شود.

مطلب پیشنهادی :
آموزش قرارداد آتی زعفران

تاثیر بسته‌بندی صحیح و مناسب زعفران بر اقتصاد صادراتی

مطمئنا نوع بسته‌بندی در جلب رضایت مشتریان خارجی به‌خصوص کشورهای توسعه‌یافته و افزایش ارزش افزوده زعفران صادراتی بسیار موثر است.
از دیگر مزایای یک بسته‌بندی استاندارد بر توسعه صادرات زعفران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انتخاب یک بسته‌بندی استاندارد منجر به افزایش طول عمر زعفران طی پروسه صادرات می‌شود و از مرغوبیت و کیفیت بالای طلای سرخ ایرانی که در جهان زبان‌زد است نمی‌کاهد.
  • وجود تنوع در ظروف صادراتی زعفران محبوبیت بیشتری ایجاد می‌کند و قادر است نیاز مخاطبین مختلف را پاسخگو باشد.
  • نباید از تاثیر آنی و ناخودآگاه تبلیغ ظروف بسته‌بندی غافل شد.
    اصولا هنگامی‌که تولیدکننده ایرانی حضور ندارد تا در مورد زعفران مرغوب و باکیفیت خود در معرض دید صادرکنندگان صحبت کند، این ظروف صادراتی زعفران هستند که افراد را به سمت خود جذب می‌کنند و گامی مهم در فروش هرچه بیشتر زعفران صادراتی بر می‌دارند.

خرید زعفران صادراتی

سخن آخر

مطمئنا فرآیند صادرات زعفران کار ساده‌ای نیست، اما می‌توان با رعایت استانداردهای لازم برای صادرات زعفران که شامل استانداردهای جهانی در زمینه تولید، آنالیز کیفیت و بسته‌بندی زعفران می باشد،آن را تسهیل کرد.
در این مطلب به طور کامل به نکات لازم در این زمینه اشاره کردیم و پیشنهاد می‌کنیم صادرکنندگان ایرانی فقط به خرید زعفران اصل و باکیفیت منطقه خراسان اکتفا نکنند و بر روی نوع بسته‌بندی آن نیز سرمایه‌گذاری کنند.
نمونه‌هایی از پک‌ هدیه زعفران در فروشگاه اینترنتی زعفران بینا موجود است که می‌توانید از آن‌ها ایده بگیرید.
پک‌های هدیه زعفران بینا یکی از پرطرفدارترین نمونه‌های پک سازمانی در ایران هستند و علاوه بر کیفیت بالا و ظاهر زیبای خود قیمت بسیار معقولی دارند.

2 دیدگاه در “مراحل صادرات زعفران

  1. صارمی گفت:

    درود احسنت عالی بود

    1. binasaffron گفت:

      زنده باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *