دانستنی

انواع زرشک

انواع زرشک

زرشک یک گیاه بومی ایران است که در کشورهای دیگر هم یافت میشوند.
درخت‌های زرشکی که در ایران وجود دارند همه از یک نوع هستند.
تفاوت آب،‌ هوا و خاک هر منطقه تاثیر بر نوع زرشک، خواص و ویژگی‌های ظاهری آن زرشک می‌گذارند.
اما با توجه به شرایط اقلیمی کشورمان، انواع زرشک به دو نوع زرشک به رنگ‌های سیاه و قرمز تقسیم می شوند.
از زرشک در خیلی از غذاها و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود، که معروف ترین آنها مرغ زعفرانی است.
در این بخش از مجله فروشگاه اینترنتی زعفران بینا به بررسی انواع زرشک می پردازیم.

1) زرشک سیاه

خواص زرشک قرمز و زرشک سیاه تا حدی مشابه هستند، ولی بخاطر رشد زرشک سیاه تو محیط کوهستانی، این زرشک خواص بیشتری دارد و البته گران‌تر از زرشک قرمز می باشد.
علت برتری زرشک سیاه از زرشک قرمز بخاطر مقدار بیشتر ماده‌ای به اسم بربرین است.
بربرین نوعی نمک آلکالوئیدی می باشد که خواص زیادی برای بدن ما دارد، مثل کاهش قند خون، کاهش کلسترول و سلامت قلب و البته به جز خواص زیادی هم که دارد کم یاب‌تر نیز است و این دو عامل باعث شده اند که نسبت به زرشک قرمز قیمت بالاتری داشته باشد.

2) زرشک قرمز

زرشک دانه اناری

پروسه تولید زرشک دانه اناری فورا بعد از برداشت آن در مهرماه شروع می شود.
برای این منظور زرشک ها را در حالی که هنوز از شاخه جدا نشده بر روی سطحی پهن کرده و در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار داده تا خشک شوند.
برای اینکه محصول یک دستی حاصل شود مدام آن را زیر و رو و جا به جا می کنند. با این کار از پوسدگی و فساد زرشک ها نیز جلو گیری می کنند.

بعد از خشک شدن،زرشک ها را به اصطلاح بادکشی می کنند.
به این معنا که به وسیله باد یا در فضای طبیعی و یا ایجاد باد مصنوعی برگ ها از دانه های محصول اصلی جدا می شوند.
پس از آن زرشک ها در کارتن هایی بدون پلاستیک یا لمینت تا زمان فرآوری بعدی در محل خنک و به دور از آفتاب نگهداری می شود.

بعد از این مرحله زرشک ها را در دستگاه سورت قرار می دهندتا خار و خاشاک،برگ و سنگ های چسبیده به زرشک جدا شده و آماده ی بسته بندی شود.
این نوع زرشک نسبت به انواع دیگر زرشک دارای کیفیت پایین تری است اما از آنجایی که قیمت ارزان تری دارد مشتریان بیشتری نیز دارد.

  • رنگی نسبتا تیره تر نسبت به سایر.
  • رطوبت این نوع زرشک نسبت به سایر بیشتر است.
  • نسبت به سایر زرشک ها ریز تر است.

زرشک با مرغ

زرشک پفکی

این نوع زرشک ۲ تا ۶ ماه بعد از اولین برداشت به بازار عرضه می شود چراکه پروسه ی تولید آن طولانی تر است اما از طرفی رنگ قرمزتر و بهتری نسبت به انواع دیگر زرشک دارد.

فرآیند تولید زرشک پفکی بدین صورت است که شاخه های بریده شده ی زرشک را (مانند خوشه های انگور برای تولید کشمش) با نخ آویزان می کنند تا خشک شوند.
این پروسه نیاز به یک فضای بسیار وسیع دارد تا هوا در بین شاخه ها جریان داشته باشد و رطوبت بین خوشه ها از بین رفته و از فساد و کپک زرشک ها جلو گیری شود.
از آنجایی که این زرشک در معرض نور آفتاب و جریان هوای گرم قرار نمی گیرند، رنگ طبیعی و قرمز خود را حفظ می کنند.

بقیه ی پروسه ی آن نیز مانند زرشک دانه اناری سپری می شود یعنی بعد از بادکشی و دستگاه سورت، بسته بندی و وارد بازار می شود.
زرشک پفکی به دلیل مرغوبیتی و رنگ قرمز طبیعی اش، یک نوع زرشک صادراتی محسوب می شود.

  • درشت است.
  • یکدست است.
  • قرمز خوش رنگ است.

زرشک

زرشک کوهی ارگانیک

زرشک کوهی برعکس انواع دیگر زرشک که در خراسان جنوبی کشت می شوند، به صورت خود رو در مناطق شمالی کشور مثل بجنورد و حاشیه جنگل گلستان رشد می کند و به همین دلیل نسبت به انواع دیگر زرشک حجم تولید کمتری داشته و کمیاب تر است.
رنگ آن نیز نسبت به دو نوع زرشک دیگر پررنگ تر و متفاوت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *