دانستنی

تاریخ مصرف ادویه جات

تاریخ مصرف ادویه جات

ادویه جات افزودنی هایی هستند که علاوه بر خوش‌عطر و طعم كردن خوراک، فواید زیادی برای بدن دارد كه تسهیل در هضم غذا، تنظیم قندخون و… از آن دسته اند.
یکی از رایج ترین سوالات درمورد ادویه جات درمورد نحوه و زمان نگهداری آنها است.
در این بخش از مجله فروشگاه اینترنتی زعفران بینا تاریخ مصرف ادویه جات را بررسی می کنیم.
خرید زعفران قائنات

تا چه زمانی میتوان ادویه جات را نگهداری کرد؟

بیشتر ادویه‌های مصرفی در کشور ما جزو محصولات وارداتی هستند و از کشورهایی مانند هند، سریلانکا یا بنگلادش وارد ایران می‌شوند.
یعنی پرمصرف‌ترین ادویه‌ها مانند فلفل، زردچوبه، خردل یا دارچین به صورت کامل به کارخانه و خط تولید انتقال می‌یابند و عملیات آسیاب‌کردن روی آنها صورت می‌گیر.
سپس ادویه‌های پودرشده به وسیله اشعه گاما یا روش‌های دیگر در کارخانه، ضدعفونی و بسته‌بندی می‌شوند.

معمولا ادویه‌ها جزو سرسخت‌ترین چاشنی‌های غذایی در برابر فساد هستند و مدت زمان ماندگاری طولانی‌تری هم نسبت به سایر چاشنی‌های غذایی مانند رب و آبلیمو دارند.
ادویه‌های پودر شده اگر به درستی و در شرایط مناسب نگهداری شوند، می‌توانند 12 تا 18 ماه بدون دغدغه مورد استفاده قرار بگیرند.

این مدت نگهداری برای ادویه هایی مانند زردچوبه، فلفل، پودر سیر، دارچین، زعفران و … تقریبا یكسان است و به دلیل خشک بودن ادویه‌ها و پایین بودن رطوبتشان، مدت زمان ماندگاری‌ آنها خیلی طولانی و حدود 2 سال است.

همچنین باید توجه کرد که اگر این ادویه ها به‌طور کامل و نه پودرشده باشند، مدت بیشتری قابل نگهداری خواهند بود و امکان رطوبت کشیدن و فاسدشدنشان به مراتب كمتر خواهد بود.

البته معمولا بیشتر ادویه‌ها به‌صورت پودری وارد کشور می‌شوند و کارخانه‌های داخلی معمولا کار بسته‌بندی ادویه‌ها را انجام می‌دهند. با این حساب اگر علاقه به خرید و مصرف ادویه‌های کامل دارید، می‌توانید آنها را از عطاری‌های مختلف تهیه و خودتان در خانه آنها را آسیاب کنید. البته برخی ادویه‌ها مانند زردچوبه، ماهیت سختی دارند و امکان آسیاب کردن آنها در خانه وجود ندارد. به همین دلیل باید حتما به شکل پودری خریداری‌شان کنید.

باید توجه کرد که دلیل این ماندگاری ادویه ها تنها خشک بودن آنها نیست بلکه بیشتر ادویه‌های مصرفی، خاصیت ضدمیکروبی هم دارند و میکروب‌ها به دلیل همین خاصیت و البته خشک بودن آنها، داخلشان رشد نمی‌کنند و باعث فساد نمی‌شوند.

برای نگهداری ادویه ها چه شرایطی باید رعایت شود؟

درصورت رعایت نکردن شرایط و اگر ادویه‌ها را در جای گرم و مرطوب نگه دارید، امکان خراب شدن، کپک‌زدن یا تغییر رنگ، بو و مزه آنها وجود خواهد داشت. گاهی ادویه‌ها در صورت قرارگرفتن در معرض رطوبت، حالت خمیری و چسبندگی به خود می‌گیرند که این حالت می‌تواند نشان‌دهنده خراب‌بودن ادویه باشد. اگر ادویه در معرض رطوبت یا گرمای شدید قرار بگیرد ممکن است احتمال رشد میکروب در آنها بالا برود و حالت لزجی یا چسبندگی پیدا کند. ضمن اینکه اگر شما از قاشق‌های خیس یا آغشته به مواد غذایی برای برداشتن ادویه از ظرف مخصوصش استفاده کنید، شرایط مناسبی برای رشد و تکثیر میکروب‌ها و فساد ادویه‌ها فراهم خواهید کرد.

بهترین شرایط برای نگهداری ادویه جات مانند زردچوبه، فلفل، پودرسیر، دارچین، کاری و… استفاده از ظرف‌های غیرقابل‌نفوذ به هوا، نور و رطوبت می باشد. در ضمن بهتر است در ظرف ادویه‌ها را هم به محض تمام شدن کارتان، ببندید تا رطوبت و آلودگی‌های محیطی به داخل آن نفوذ نکند.

پیشنهاد ما این است که در صورت امکان ادویه‌های مختلفی مانند فلفل سیاه، سفید، قرمز، دارچین، موسیر، زنجبیل یا زعفران را به صورت کامل تهیه و خودشان در خانه آسیاب کنند. به این ترتیب، هم خیالشان از عدم وجود هرگونه آلودگی در ادویه‌ها راحت خواهد بود و هم می‌توانند مطمئن باشند که هیچ مواد دیگری به ادویه‌های پودر شده بازاری و گران‌قیمت اضافه نشده است.

هنگام خرید ادویه جات به چه نکاتی باید توجه کرد؟

باید توجه کرد که مردم عادی نمی‌توانند از روی ظاهر ادویه‌ها و خارج از محیط آزمایشگاهی به کیفیت بالا یا پایین آنها پی ببرند، بنابراین نمی‌توان گفت که کدام نوع از ادویه‌‌های فله‌ای برتر از کدام نوع دیگر هستند. ضمن اینکه به دلیل بسته‌بندی، بدون نام و نشان ادویه‌های فله‌ای در کارگاه‌های کوچک و زیرزمینی که نظارت و کنترل دقیقی بر کار آنها وجود ندارد، نمی‌توان ادعا کرد آن گروه از ادویه‌هایی که داخل نایلون و بدون ذکر نام کارخانه بسته‌بندی شده‌اند، نسبت به انواع باز و فله‌ای بهتر و باکیفیت‌تر هستند.

بنابر این بهتر است هنگام خرید ادویه جات ، ادویه‌هایی که بسته‌بندی کارخانه‌ای دارند و برچسب روی آنها حاوی اطلاعاتی مانند نام و نشانی کارخانه، پروانه ساخت، مجوزهای لازم بهداشتی، تاریخ تولید و مصرف و مهر استاندارد است را بخرند تا مشکلی برایشان پیش نیاید.
به هر حال ادویه‌هایی که در کارخانه‌های بزرگ و معتبر و در شرایط و با نظارت‌های لازم کیفی و بهداشتی بسته‌بندی می‌شوند قابل اطمینان‌تر از سایر ادویه‌ها هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *