دانستنی

آموزش کاشت زرشک

کاشت زرشک

طعم خوب و خواص زرشک باعث شده از خوراکی ها و افزودنی های پرکاربرد به حساب بیاید و انواع زرشک مورد استقبال همه قرار بگیرد.
در این بخش از مجله فروشگاه اینترنتی زعفران بینا در مورد آموزش کاشت زرشک مطالعه میکنیم.

شرایط مناسب پرورش و کاشت زرشک

دما مناسب کاشت زرشک

دمای مناسب برای پرورش زرشک حدود ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی گراد می باشد.
زرشک در ماه فروردین و اردیبهشت رشد قابل توجهی داشته و برای گلدهی به دمای ۱۹ تا ۲۳ درجه سانتی گراد نیاز دارد.
دمای ۷ تا ۱۱ درجه سانتی گراد دوره خواب گیاه می باشد.
زرشک نسبت به زمستان مقاومت لازمه را دارد.

خاک مناسب برای کشت زرشک

مرحله بعد در آموزش کاشت زرشک محیا کردن خاک مناسب است.
قبل از کاشت زرشک حدود 20 تا 30 تن کود دامی و 200 کیلوگرم کود فسفات آمونیوم را در یک هکتار به زمین اضافه کنید و شخم عمیق بزنید.
جوی‌های کم عمق یه فاصله 4 تا 5 متر ایجاد کنید و گودال‌هایی به عمق 50 سانتی‌متر به فاصله 3 تا 4 متر از یکدیگر حفر بکنید.
اگر قبل از احداث از کود استفاده نکردید در هر گودال 50 گرم فسفات آمونیوم و مقداری کود دامی پوسیده اضافه کنید.

آبیاری زرشک

زرشک در برابر کم آبی تحمل پذیری خوبی دارد اما اگر به دنبال تولید زرشک های گوشتی و بزرگ هستید، به آبیاری آن توجه کنید.
در کاشت زرشک آبیاری را هر ۱۰ تا ۱۲ روز یک بار انجام دهید.
نوع شرایط آب و هوایی و خاک و همچنین گونه زرشک در زمان آبیاری دخیل می باشند.

زرشک بدون هسته از نیاز آبی کمی برخوردار می باشد.
همین موضوع باعث شده کاشت زرشک در نواحی از خراسان به عنوان یک تجارت دنبال شود.
کشاورزان در سال های خشکسالی نیز در طی تابستان سه بار آبیاری را انجام می دهند.
اگر به دنبال محصول بیشتر هستید، باید آبیاری منظم را بعد از ریختن گلبرگ های گیاه تا یک یا دو هفته قبل از برداشت زرشک دنبال کنید.

این گیاه با مقاومت بالا نسبت به کم آبی شناخته می شود،
اما در سه یا چهار سال ابتدای زندگی هر ۷ تا ۸ روز نیاز به آبیاری دارد.
بعد از گذشت این زمان می توان بازه زمانی آبیاری را به ۱۲ تا ۱۵ روز موکول کرد.
در بعضی از مناطق کوهستانی به دلیل برقراری شرایط مطلوب و قدرت ذخیره سازی خاک از کاشت زرشک به شکل دیم بهره مند می شوند.

بسیاری از کشاورزان زرشک معتقدند اگر آبیاری این گیاه در زمان گلدهی انجام گیرد، منجر به ریزش گل ها می شود.
البته این آبیاری باید به میزان اشباع شدن ریشه از آب برسد.
عدم آبیاری در این هنگام فواید دیگری را نیز به همراه دارد؛به عنوان مثال از رشد شاخه های جانبی در گیاه ممانعت می شود.
رشد شاخه های اضافی رقابت بر سر مواد غذایی را به دنبال دارد.

بسیاری از کشاورزان تمایل دارند پرورش زرشک را در ارتفاعات تجربه کنند.
ارتفاعات بیش از ۲۰۰۰ متر، شرایط مطلوبی را با زمستان های سرد و سخت برای رشد زرشک فراهم می کنند.
به همین دلیل مناطق کوهپایه ای برای پرورش زرشک اهمیت دارند.

کاشت زرشک

تکثیر زرشک

پاجوش

متداول ترین روش تکثیر زرشک پاجوش می باشد.
برای این کار پاجوش های یک سال تا سه سال را انتخاب و از گیاه پایه جدا می نمایند.
آن گاه پاجوش در مکان مناسبی کاشته می شود.
جداسازی پاجوش از ماه بهمن تا ماه فروردین قابل انجام بوده و این پاجوش ها مستقل باید در خاک مرطوب آرام بگیرند.
مرحله تولیدی زرشک با نمایان شدن گل های زرد رنگ آن قابل پیگیری است.

پاجوش ها برای کاشت درخت زرشک از ریشه جدا می شوند.
توجه داشته باشید که ریشه این گیاه به هوا حساسیت بالایی دارد.
بنابراین باید بعد از جداسازی بلافاصله در خاک جای بگیرد.
اگر گودال لازم برای تکثیر زرشک را آماده نکرده اید، پاجوش را در یک پلاستیک یا پارچه بپیچید و از در معرض هوا قرار گرفتن ریشه گیاه جلوگیری نمایید.

بذر

زرشک هسته دار را می توان از طریق بذر کاشت.
برای این کار از بذرهای بالغ و سالم استفاده می شود. بذرها به مدت ۲ ماه در مکانی با دمای ۵ درجه سانتی گراد ذخیره می گردند.
بعد از گذشت ۲ ماه می توان کاشت زرشک را شروع کرد.

از این زرشک برای تهیه نوشابه یا آب زرشک استفاده می شود و از نظر تجاری ارزشی ندارد.

قلمه زدن

امکان قلمه زدن نیز برای گیاه زرشک وجود دارد.
برای این کار از شاخه جوان زرشک کمک بگیرید. این شاخه در فصل پاییز یا اسفند ماه خوابانیده می شود.

هرس کردن زرشک

در ان مرحله از آموزش کاشت زرشک برای هرس آن در فواصل ماه های آبان تا بهمن دست به کار شوید.
در هرس شاخه های خشک و اضافی حذف می شوند.
معمولاً زرشک هر دو سال یک بار در آبان ماه هرس می گردد.
این هرس زمانی که با سوزاندن ترک های روی درخت همراه می گردد، برای حذف صدمات آفت زنبور شاخه خوار اهمیت می یابد.

داشت زرشک

درخت زرشک از سال پنجم به شکل اقتصادی محصول می دهد. بیشترین محصول برای این گیاه از سال چهاردهم کاشت رقم می خورد.
در ابتدای بهار شروع به رشد می‌کند و در آبان ماه آماده برداشت است.
زرﺷﻚ ﺑﻲ داﻧﻪ رﺷﺪ روﻳﺸﻲ ﺧﻮد را از اواﻳﻞ ﻓﺮوردﻳﻦ ﻣﺎه ﺑﺎ ﺑﺎز ﺷﺪن ﺟﻮاﻧﻪ ﻫﺎي ﺑﺮگ روي ﺷﺎﺧﻪﻫﺎي ﺟﻮان شروع می‌کند.
درﺧﺘﭽﻪ زرشک هر سال بخصوص در سال کم ﻣﺤﺼﻮل، ﺳﺎﻗﻪ ﻫﺎي ﻛﻨﺪ ﺟﻮان ﺑﺴﻴﺎر زﻳﺎدي ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻲ‌کند.
رشد ساقه‌های ﺗﺎزه از ﻓﺮوردﻳﻦ ﻣﺎه ﺷﺮوع و ﺗﺎ اواﺧﺮ ﺧﺮداد ﻳﺎ اواﻳﻞ ﺗﻴﺮﻣﺎه اداﻣﻪ دارد و با شدید شدن گرما رشد متوقف می‌شود.
ﻣﻴﻮه زرﺷﻚ از اواﺧﺮ ﻣﺮداد و اواﻳﻞ ﺷﻬﺮﻳﻮر ﻣﺎه ﺷﺮوع ﺑﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮ رﻧﮓ ﻣﻲﻛﻨﺪ و از رﻧﮓ ﺳﺒﺰ، اﺑﺘﺪا ﺑﻪ زرد ﻛﺮمی در آﻣﺪه و ﺑﻪ ﺗﺪرﻳﺞ از ﻧﻮك ﻣﻴﻮه ﺻﻮرﺗﻲ رﻧﮓ ﻣﻲﺷﻮد.
ﺳﭙﺲ ﺗﺎ اواﺳﻂ ﺷﻬﺮﻳﻮر ﻣﺎه ﺑﻪ رﻧﮓ ﻗﺮﻣﺰ ﮔﺮاﻳﺶ ﭘﻴﺪا ﻣﻲﻛﻨﺪ.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *