دانستنی

کشت گلخانه ای زعفران

کشت گلخانه ای زعفران

کشت زعفران گلخانه ای امروزه موضوع اصلی تولید کنندگان زعفران شده است چرا که زعفران یکی از گران بهاترین ادویه ها است که همه ما آن را می شناسیم.

با گذشت زمان و بیشتر شدن سطح زیر کشت زعفران این گیاه با ارزش باز هم جایگاه خود را حفظ کرده و حرف اول را میزند .
از آنجایی که کشت زعفران ارزش بالایی برای هر کشوری دارد بطوریکه با کشت زعفران ارزش افزوده بالا و سود بالایی از صادرات آن نصیب تولید کننده می شود.

امروزه کشورهای پیشرفته بدنبال این هستند که بتوانند زعفران را در کشورهای خود پرورش دهند و به این سود بالا دست یابند.
یکی از این کشورها چین است که به شدت بدنبال دستیابی به کشت این گیاه با ارزش است. به همین دلیل است که استفاده از روش‌های صنعتی و مدرن از قبیل سیستم‌های گلخانه‌ای و سیستم‌های آب‌کشت (هیدروپونیک) افزایش قابل توجهی یافته است.

از بزرگترین مزیت های کشت گلخانه ای و هیدروپونیک استفاده از حداکثر فضا و سطح زیرکشت به سبب طبقاتی بودن و تراکم کشت بالاست که باعث شده است بتوان در روش کشت هیدروپونیک اگر مساحت زمین کشت شما بر فرض مثال ۳۰۰۰ متر مربع باشد،بتوانید به اندازه ی ۱۰۰۰۰ مترمربع از آن استفاده کنید و علاوه بر این افزایش سطح کشت میزان تولید نیز به طرز چشمگیری افزایش خواهد داشت که این میزان حدود ۷ برابر کشت معمولی است.

مزایا و معایب کشت گلخانه ای زعفران

مزایای کشت گلخانه ای زعفران معایب کشت گلخانه ای زعفران
 ۱ میزان مصرف آب کمتر قیمت بالای تاسیسات و دستگاه ها،مانند رطوبت ساز و….
 ۲ سم پاشی راحت و کنترل شده دوباره کاری :در وقت خواب ،پیازها از گلخانه به زمین برده می شوند و مجددا در برای بار دهی به فضای گلخانه باز میگردند.
 ۳ پیاز زعفران در حین مراحل فعالیت موردحمله جوندگان (مخصوصاً موش ها) قرار نمی گیرد. به ازای هر ۱۰۰ متر گلخانه، نیازمند ۳ تا ۵ هزار متر زمین زراعی هستیم
۴ نور و رطوبت کاملاً تحت اختیار و کنترل شما می باشد در حین دوباره کاری، پیاز ها آسیب خواهند دید
۵ عیار زعفران در کشت سنتی بین ۱۲-۲۴ می باشد در صورتی که این عیار به روش ایروپونیک نزدیک به ۲۴ است وقت و مراقبت زیادی را طلب میکند
۶ نگران مسائل مربوط به طبیعت نیستیم (باران) برداشت کمتر نسبت به زمین

(از ۱۰۰۰متر زمین زراعی،با کشت ۶۰۰کیلوگرم پیاز زعفران، حدود ۲ کیلو گرم زعفران خشک دریافت میکنیم که این امر در گلخانه اتفاق نمی افتد.

 

 

 ۷ عاری از هر گونه آلودگی (کنه ای و قارچی)
۸ تولید محصولی بهداشتی به لحاظ عدم تماس گل زعفران با کودهای موجود در سطح زمین

طبق بررسی هایی که توسط تکنسین های متخصص آزمایشگاه صورت‌گرفته است، عیار زعفران کشت شده در گلخانه حداقل ۲۶۵ می باشد، در صورتی که زعفران با عیار تولیدی ۳۲۰ هم در این محیط به چشم میخورد. در صورتی که در مزارع کشت فضای باز عیار زعفران تولیدی متوسط ۲۲۰ می باشد. عیار زعفران یکی از مهمترین فاکتور ها برای خرید زعفران است.
خرید زعفران

امکانات لازم جهت کشت گلخانه ای زعفران

۱) فوگر

۲) تایمر

۳) قفسه بندی

۴) مخزن برای انبار

۵) قالب های نگهدارنده پیاز زعفران

۶) سالن تولید سرپوشیده

آموزش راه اندازی و کشت زعفران گلخانه ای

1) تهیه پیاز مرغوب و درشت جهت کشت در گلخانه

برای تهیه پیاز زعفران باید در خرداد ماه اقدام به تهیه پیاز با قوه نامیه عالی نمود، به طوری که حداقل اندوخته غذایی به همراه پوشال موجود در اطراف پیاز بین ۱۵ تا ۲۰ گرم باشد.

تهیه پیازچه ضعیف و سبک عملکرد تولید زعفران را بشدت پایین خواهد آورد، به همین دلیل توصیه می‌شود که از پیازچه با وزن ۱۵ گرم به پایین در گلخانه استفاده نشود.

بعد از تهیه پیازچه در خرداد ماه به صورت تر کن باید پیازچه ها را در محیطی کاملا خنک و به دور از نور خورشید تا اوایل شهریور ماه نگهداری کرد به طوری که در این مدت نباید رطوبت به پیازچه برسد و همچنین دمای محیط پیازچه باید حداکثر ۱۳ درجه سانتی گراد بالای صفر باشد تا از رشد و شکستن خواب تابستانی آن جلوگیری نمود.

2) تهیه سالن کشت زعفران

در این مرحله باید اقدام به تهیه یک مکان مسقف و سالم جهت کشت پیازچه نمود :

شرایط مکان کشت زعفران در گلخانه

  • محیط باید به دور از آلودگی زیست محیطی باشد.
  • دارای پنجره های بزرگ با پوشش شیشه ای جهت هوادهی و کنترل دما و رطوبت باشد.
  • جهت خنک نمودن سالن باید سالن دارای کولر باشد، به طوری که وسیله موجود بتواند محیط را تا دمای ۱۳ درجه سانتی گراد بالای صفر خنک کند .
  • سالن باید مجهز به بخاری فن دار جهت گرم کردن محیط در مرحله برداشت گل باشد

بعد از تهیه مکان مورد نظر باید اقدام به ساخت قفسه های طبقاتی ( ۴ یا ۵ طبقه ) با ارتفاع ۴۰ تا ۵۰ سانتی متری نمود. در کنار قفسه ها باید طبقه های چوبی به طول و عرض  ۱۰۰ سانتی متر در ۷۰ سانتی متر تهیه نمود.

این سه قفسه ها از چوب و همچین از فلز می تواند باشد. عرض قفسه ها حداکثر ۷۰ سانتی متر باید باشد و فاصله بین قفسه ها جهت استفاده به عنوان راهرو ۸۰ سانتی متر کفایت می کند.

در یک سالن برای پرورش زعفران گلخانه ای به متراژ ۱۰۰ متر مربع با قفسه های ۵ طبقه ای ۶۰۰۰ کیلو گرم پیازچه نیاز هست.

لازم به ذکر است که در ایران جهت کشت زعفران در گلخانه از پیازچه های ۱۵ تا ۲۰ گرمی استفاده می شود، این در حالی است که در کشور چین از پیازچه های بالای ۵۰ گرم استفاده می شود.

3) انتقال پیازچه زعفران به سالن کشت

قبل از انتقال پیازچه به داخل سالن، سالن را باید توسط مواد ضد عفونی کننده، ضد عفونی نمود و از ورود مواد خارجی آلوده به داخل سالن جلوگیری نمود.

سپس اقدام به جداسازی پیازچه ها از یکدیگر و پاک نمودن آنها از خاک، پوشال اضافی و همچنین دیگر مواد اضافی نمود.

4) ضد عفونی کردن پیاز زعفران

در این مرحله باید در یک مخزن اقدام به تهیه محلول قارچ کش ( قارچ کش کاربندازیم  به میزان دو در هزار ) و کنه کش ( کنه کش پروپارژیت به میزان یک و نیم در هزار ) نمود و پیازچه ها را به مدت ۱۵ دقیقه در این محلول قرار داده تا پیاز چه ها کامل ضدعفونی شوند.

بعد از ضدعفونی نمودن و خشک کردن پیازچه ها در محیط سایه، اقدام به چیدن پیازچه ها در طبقه های آماده شده از قبل می شود و طبقه ها را به داخل سالن انتقال داده می شود، در این مرحله که اواخر شهریورماه صورت می گیرد رطوبت هوا را به ۸۰ درصد رسانیده می شود.

همچنین دمای محیط را به مدت ۷ روز به زیر ۱۳ درجه سانتی گراد می رسانند، این عمل همراه با رطوبت ۸۰ درصد باعث می‌شود که پیازچه ها از خواب تابستانی بیدار شوند و شروع به رشد کنند.

در این مرحله پیازچه ها شروع به بیدار شدن و رشد تیج های آن می شود، باید از رشد تیج های ضعیف جلوگیری نمود، این عمل توسط دست انجام می گیرد و باعث می شود که از اتلاف انرژی اندوخته غذایی پیازچه جلوگیری نموده و باعث بالا رفتن راندمان تولید شود.

بعد از رشد تمامی پیازچه ها دمای محیط را به ۱۷ درجه سانتیگراد می رسانیم، این دما بهترین دما جهت گلدهی زعفران می باشد. به محض روییدن اولین گل زعفران شروع به برداشت گلها می کنیم این عمل از موقع ظاهر شدن گل به مدت ۷ تا ۱۰ روز ادامه دارد تا تمامی پیازچه همه گل های خود را تولید کنند.

هر پیازچه ( پیاز چه ۱۵ تا ۲۰ گرمی ) در شرایط گلخانه به طور متوسط ۱۲ تا ۱۴ عدد گل تولید می کند.

5) انتقال پیازچه زعفران به زمین

بعد از برداشت گل باید هر چه سریعتر پیازچه ها را به زمین از قبل آماده شده انتقال داده شود.
در زمان انتقال به زمین باید مواظب بود که به برگهای پیازچه آسیبی نرسد و همچنین زیر خاک مدفون نشود.

بعد از انتقال پیازچه ها به خاک مراحل دیگر دقیقا شبیه کشت خاکی باید ادامه داده شود و عناصر ریز مغذی و دیگر عناصر مورد نظر گیاه توسط آبیاری و محلول پاشی در اختیار گیاه قرار داده شود.

مطلب پیشنهادی :
آموزش کاشت زعفران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *